دفتر فروش : 09179158102

اتصال قطعات پیش ساخته بتنی؛ هرآنچه باید بدانید

احتمالا بارها عبارت قطعات پیش ساخته بتنی به گوشتان خورده است. این قطعات در کارگاه‌‌های جداگانه ساخته می‌شوند و بعد در محل پروژه ساخت و ساز مورد استفاده قرار می‌گیرند. به دلایلی همچون استحکام و کیفیت بالا و افزایش سرعت ساخت و ساز، محصولات پیش ساخته مورد توجه مهندسان و سازندگان قرار گرفته است.

پررنگ‌ترین معضل درباره این قطعات، نحوه اتصال آن‌ها به یکدیگر است. کیفیت و مقاومت اتصال قطعات پیش ساخته بتنی، تاثیر مستقیم بر استحکام و دوام ساختمان‌ها دارد. آمارها نیز نشان می‌دهد که محل و نحوه اتصال قطعات پیش ساخته بتنی، مهم‌ترین نقطه ضعف سازه‌ها در برابر عواملی همچون زلزله به‌شمار می‌رود.

به همین خاطر سازندگان همواره باید به کیفیت و استحکام اتصالات توجه ویژه داشته باشند. در این مقاله قصد داریم انواع اتصالات قطعات پیش ساخته را به طور کامل معرفی کنیم.

فهرست مطالب

آشنایی با قطعات پیش ساخته بتنی

قطعات پیش ساخته، به قطعاتی از جنس بتن گفته می‌شود که در کارگاه‌ها و کارخانه‌‌‌های مخصوص، تولید شده است. این قطعات پس از ساخت، از نظر کیفیت نیز بررسی شده و در نهایت در پروژه‌‌‌های ساختمانی مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

قطعات پیش ساخته بتنی، برای اولین بار در سال 1910 ساخته شدند و در دوران جنگ جهانی دوم که نیاز شدید به ساخت و ساز سریع احساس می‌شد، استفاده از آن‌ها به اوج رسید. در حال حاضر در سراسر دنیا، قطعات پیش ساخته بتنی برای تسریع فرآیند ساخت و ساز کاربرد دارد.

این قطعات جداگانه ساخته شده و بعدا در محل پروژه به روش‌‌‌های مختلفی به یکدیگر وصل می‌شوند. به این ترتیب، مدت زمان ساخت و ساز هم تا حدود زیادی کاهش می‌یابد زیرا بخشی از قطعات مهم سازه از قبل ساخته شده است.

روش‌‌های متنوعی برای اتصال قطعات بتنی پیش ساخته وجود دارد که بر اساس نوع پروژه و محل نصب، متفاوت است. انواع روش‌‌های وصل کردن را در ادامه مطلب، در بخش اتصالات قطعات پیش ساخته بتنی توضیح می‌دهیم.

نحوه اتصال قطعات پیش ساخته بتنی

نحوه اتصال قطعات پیش ساخته بتنی

برای نصب قطعات بتنی ساخته شده، اتصالات متفاوتی وجود دارد. اتصالات باید به گونه‌ای انجام شوند که نیرو را به بهترین شکل ممکن بین قطعات سازه منتقل کنند. این قطعات به کمک گروت ریزی، بتن درجا ریز، میلگرد‌‌های پیش تنیده و اتصالات مکانیکی به یکدیگر وصل می‌شوند.

یکی از نکات مهم درباره نحوه اتصال قطعات پیش ساخته بتنی، توجه به ناحیه اتصال است. ناحیه اتصال باید بتواند فشار‌‌های جانبی و ثقلی مختلف را تحمل کند و شکل پذیری کافی داشته باشد. آمارها نیز حاکی از آن است که هنگام زلزله، عمده خسارت‌ها در محل اتصالات در اجزای پیش ساخته بتنی، رخ می‌دهد.

به همین دلیل، انتخاب نوع و محل اتصال در مقاوم سازی و حیات سازه اهمیت بالایی دارد. انواع اتصال قطعات پیش ساخته بتنی را از نظر نحوه آن، به 2 دسته اتصالات تر و اتصالات خشک تقسم می‌شود.

 

اتصالات خشک

یکی از انواع اتصالات قطعات پیش ساخته بتنی، اتصالات خشک است. در اتصال خشک، قطعات به وسیله جوش دادن و پیچ کردن صفحات یا به کمک پروفیل‌ها به یکدیگر وصل می‌شوند. برای مثال اتصالات پیش تنیده در این دسته قرار می‌گیرد.

یکی از موارد مهم در اتصالات خشک، کیفیت پیج یا جوش مورد استفاده است. باتوجه به این که اگر این نوع اتصال به اندازه کافی مقاوم نباشد حیات سازه در برابر زلزله به خطر می‌افتد، مهندسان در استفاده از آن با احتیاط عمل می‌کنند.

 

اتصالات تر

دومین روش برای اتصال قطعات پیش ساخته بتنی، اتصال تر نام دارد. در این شکل از اتصال قطعات پیش ساخته بتنی، به کمک بتن ریزی و اتصال میلگردها به یکدیگر پیوند داده می‌شوند. اتصال میلگردها نیز اغلب از طریق بست‌‌های مکانیکی، کوپلرها یا همپوشانی است.

 

آیا همه جا می‌توانیم از اتصالات خشک استفاده کنیم؟

در زمینه نحوه اتصال قطعات پیش ساخته بتنی، باید توجه داشته باشید که محدودیت‌‌هایی برای اتصالات خشک وجود دارد. قطعات پیش ساخته بتنی برای اتصالات تر به نحوی طراحی می‌شوند که در برابر فشار‌‌های محیط، پاسخ دینامیکی و رفتاری مشابه سازه‌‌‌های درجای بتنی داشته باشند. از این رو از ضوابط سازه‌‌‌های درجا که در آیین نامه‌‌های ساختمانی مطرح شده است، می‌توان برای اتصالات تر نیز استفاده کرد.

اما این موضوع درباره قطعات با اتصال خشک صدق نمی‌کند. درواقع نمی‌توانیم برای اتصالات خشک از ضوابط آیین نامه استفاده کنیم زیرا به طور کلی رفتار این اتصالات با سازه‌‌های بتنی درجا متفاوت است. نبود ضوابط و آیین نامه مناسب برای طراحی و تنظیم اتصالات خشک موجب شده تا از این نوع اتصال بخصوص در نواحی زلزله خیر کمتر استفاده شود.

اتصالات در اجزای پیش ساخته بتنی

انواع اتصال قطعات پیش ساخته بتنی

اتصالات قطعات پیش ساخته بتنی، تنوع زیادی دارد. در بخش قبلی انواع اتصال قطعات پیش ساخته بتنی را از نظر نحوه اتصال بررسی کردیم.

همانطور که گفتیم دوام و کیفیت اتصالات اهمیت بالایی دارد زیرا در صورت وجود ایراد در محل و نحوه اتصال، در نهایت منجر به خسارات بزرگ خواهد شد. در این قسمت نیز قصد داریم شما را با یک دسته بندی دیگر از اتصالات در اجزای پیش ساخته بتنی بر اساس محل اتصال اجزا، آشنا کنیم.

 

اتصال ستون به پی

یکی از انواع اتصال قطعات پیش ساخته بتنی، اتصال ستون به پی است. در این اتصال از پیچ‌‌هایی که صفحات را به انتهای ستون‌‌های بتنی وصل می‌کند استفاده می‌شود.

 

اتصال سقف به تیر

نحوه اتصال قطعات پیش ساخته بتنی در اتصالات سقف به تیر، به صورت تر و به کمک میلگردها می‌باشد. این میلگردها از قبل در سقف و تیر‌‌های سازه پیش بینی شده است و برای اتصال آن‌ها میلگرد‌‌های طولی به مجموعه اضافه می‌شود. فاصله بین قطعات و میلگردها نیز از طریق بتن ریزی در محل اجرای اتصال سقف به تیر تکمیل می‌گردد.

 

اتصال سقف به سقف

برای اتصال سقف به سقف از میلگردها استفاده می‌کنیم. وجود میلگرد بین قطعات باعث اتصال و انسجام قطعات بتنی می‌شود و استحکام سازه را افزایش می‌دهد.

 

اتصال تیر به ستون

این نوع اتصال با استفاده از صفحات فولادی و نبشی که از قبل به صورت پیش ساخته روی تیرها و ستون‌‌های سازه تعبیه شده اجرا می‌شود.

 

اتصال ستون به ستون

یکی دیگر از انواع اتصالات قطعات پیش ساخته بتنی، اتصال ستون به ستون است. در این نوع اتصال، قطعات به کمک صفحات فولادی در دو طرف ناحیه به دو روش کام و زبانه به یکدیگر وصل می‌شوند.

اتصالات در اجزای پیش ساخته بتنی

سخن پایانی

ما در مجموعه «بتن سازان برج زینو»، با تکیه بر سال‌ها تجربه در زمینه تولید بتون اماده و انواع قطعات پیش ساخته بتنی، آماده ارائه مشاوره پیش از خرید به مشتریان هستیم. همچین شما می‌توانید باکیفیت‌ترین محصولات و قطعات بتنی پیش ساخته را با قیمتی کاملا مناسب، از زینوبتن تهیه کنید. برای اطلاع از قیمت و جزئیات محصولات، با شماره تلفن‌های ما در ارتباط باشید.

اشتراک گذاری

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *